Na ez sem az egyszerűek közé sorolható,ha bár mindenki azt hiszi,pedig itt a mennyiségek végett könnyen áldozatává válhatunk az elsózásnak,avagy a sózatlanságnak,de bátraké a TÖLTÖTT DAGADÓ---jóóóóó
Ezt a dagadót, szerénységem, a hentesnél kapható jó minőségű kolbász hússal töltöttem meg,de a világ hálon fantasztikus mennyiségű más féle,fajta töltelékekkel elkészíthető dagadót találni,de én csak hűen követem édesanyám aranykezeinek írását,munkásságát...........
uccu neki fakaerszt,irány a horány,kezdjünk is neki
Hozzávalók
egy egész SERTÉS DAGADÓ,én itten egy linket adnék nektek,ahol is fény derülhet a titokra,hogy mi is az a dagadó,melyik része is az a sertésnek,no szóval itt a link neve,csak rá klikk :a sertés részei
1 kg kolbász hús / darált hús,ami általában ,comb,és lapocka,némi zsiradékkal együtt ledarálva/
egy fej vörös hagyma apróra vágva
3 db zsemle
2 db főtt kemény tojás
egy csokor petrezselyem zöld apróra vágva
zsák varró tű,és némi vastag cérna amivel majd bevarrom a hús végét,hogy töltelék benne maradjon
hús tűk,fog piszkálók
ízlés szerinti mennyiségek jönnek alább felsorolva
só
őrölt fekete bors
majoranna
őrölt nemes pirospaprika
Elkészítés
hagymát tisztítom,majd apróra vágom,kevés zsíron medinsztelem
hozzáadom a darált húshoz,az előre beízesített húshoz mindenki a saját szája ízének megfelelő mennyiségű fűszert tegyen
a zsemléket vízben beáztatom,majd kifacsarom a vizet belőlük,mehetnek a masszához,jöhetnek a kemény tojások,jöhet a petruska,után ízesítem a fűszerekkel,és be vetem az emberiség legnagyobb gépezetét,a kezemet.jól össze keverem a masszát,majd kis ideig állni hagyom,hogy az ízek össze érjenek
ez alatt az idő alatt a húst felszúrom,/zsebet vágok benne/ha ezt nem tudjátok megcsinálni,akkor előzetesen amikor veszitek a dagadót,kérjétek meg a hentes urat,hogy szúrja fel a dagadót nektek,tényleg nem egyszerű a felszúrás,csak gyakorlott emberek csinálják egyedül..........igen ha a ketten vagytok ,és még egyikőtök sem csinált ilyet,akkor biztosabb a "siker"
na kérem,jöhet a hús megtöltése,fogom a masszát,és az előzőleg felszúrt dagadóba gyömöszölöm,ha túl sok a massza,akkor sem kell a NASA-hoz rohanni segítségért,egyszerűen csak formázzuk meg a maradék masszát,és tegyük a majdani töltött dagadó mellé
arra azért figyeljünk,hogy nem kell minden áron az összes masszát a húsba tölteni,mert akkor szét durran sülés közben
a dagadó "száját" szépen akkurátusan pelenka öltésekkel,vagy hústűkkel,esetleg fog piszkálókkal lezárjuk
jó magam a maradék zsemlét is a "szájba" gyömöszölöm,majd ezután varrom össze a nyílást
mehet a sütőbe 200 C fokon készre sütöm,de állandóan locsolgatom a saját zsírjával
köretnek,szerénységem a párolt rizst,és a burgonya pürét ajánlom
ital....szerintem egy jó hideg sör,azzal megkoronázván a vacsorát,ebédet.........dőlök hanyatt a nappalimban
jó étvágyat:)))
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése