2013. január 14., hétfő

BÁCSKAI RIZSEHÚS:)))))

Igen jól látjátok feleim,csupa,csupa nagybetűvel, eme mennyei eledel,mert ez igen is az,aki mást állít az egy hozzá nem értő,de bizonyára jól főző valaki:)))))

No szóval,évek óta birizgál a gondolat,hogy kéne már csinálni megint egy ilyen egy tál ételt.Édesanyám nagyon sokszor készítette el ezt az ételt,és szinte soha sem rontotta el.Elrontani,nos igen azt könnyen lehet,szét fő a rizs,le ég az alja,túl sok a zsír rajta,hosszú a leve,nem eléggé sós az íze,szóval a rizses hússal vigyázni kell,csak az kezdjen neki az elkészítésének,aki legalább olyan BÁTOR mint ÉN:)))
Igen én már jó párszor megjártam őkelmével,hol leégett,hol nem főtt meg eléggé a rizs,hol túl főtt,és persze a sózást sem találtam el mindig,hiszen az összetevők arányai végett ez szerintem tényleg nagy kihívás,nekünk pasiknak,akik nem rutinból "pacsmagolnak":))))



Na csapjunk a "lecsóba "............

Hozzávalók

1 kg sertés lapocka,vagy ugyan ennyi sertés comb,de lehet vegyesen is,csak ugye a comb hús az jóval szárazabb,nálam a lapocka a favorit
1/2 kg rizs,ha lehet akkor normál egyszerű legyen a rizs,nem kell semmi cicó neki,basmati,paraboliko,jasmin....persze ha más nincsen....és csak a "rosszabbik"félék kaphatóak.....háááát

2 db zöld,vagy fehér paprika
1 db paradicsom,ez legyen jó nagy
1-2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál őrölt kömény
1 teáskanál őrölt fekete bors
só ízlés szerint
3 teáskanál őrölt nemes piros paprika
zsír a hagyma dinszteléséhez,meg egyáltalán kell és punk- tum
1 teáskanál gulyáskrém,piros arany......vagy meglehet próbálni ajvar-t tenni bele.........próba
hideg csap víz


Elkészítés

a húst felkockázom / kockára vágom /ha szeretitek akkor olyan 2x2 nagyságúra,de aki ragaszkodik a nagyobb kockákhoz az csinálja azt
vöröshagymát megtisztítom,majd apróra vágom,és az 2 evőkanál zsírban felteszem dinsztelni ,hozzá adom a karikára vágott paprikákat,paradicsomot
amikor a hagyma már üvegesre párolódott akkor hozzáadom a kockákra vágott húst,sózóm,és fehéredésig "pirítom" a húst
amikor ez meg van,hozzá adom a köményt,és 2 gerezd apróra vágott fokhagymát,kis ideig pirítom tovább,de csak óvatosan,hiszen a fokhagyma végett NEM lehet sokáig,mert megkeseredik ha oda ég a fokhagyma
meghintem a pirospaprikával,össze keverem,felöntöm annyi hideg vízzel,amennyi éppen ellepi a húst,sózom,és addig főzöm amíg azt nem érzem,hogy a  hús,majd nem készen van
no kérem most jöhet az előzőleg jól lemosott RIZS,bele öntöm a pörköltbe,majd a rizs mennyiségének megfelelő KÉTSZERES mennyiségű hideg vizet öntök a már Bácskai rizses húsnak nevezhető kreálmányra:)))
fedőt rá és addig főzöm közepes lángon,ameddig a víz mennyiségének a jó harmadát elnem főtte,akkor lezárom a lángot,és a fedő alatt 20 percig párolódik a csemege
20 perc elteltével el kellett készülnie ennek a remekbe szabott,egy tál  ételkölteménynek

csemege uborka,paradicsom saláta,uborka saláta,vágott vegyes savanyúság,cékla ,és persze a jó hideg KOVÁSZOS uborka....amiket ajánlanék a rizses hús mellé mint savanyúság

italt,.......én mindenféle képen száraz fehért,és fröccs gyanánt fogyasztanék mellé.....

jó étvágyat:)))


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése