2012. december 7., péntek

Erőleves gyöngytyúkból

ezt a levest szerintem nyugodt szívvel tehetitek az karácsonyi asztalra is,mert ez igazán egy ünnepi leves
no de lássunk is neki az elkészítéséhez.de először nézzük a hozzávalókat,mindenféle képen javaslom,hogy ha tehetitek, akkor csak is piacon termelőtől vásároljátok meg a szárnyast, és a hozzávalókat is,mert igazán csak is a közvetlen termelői hozzávalók adják meg azt igazi hamisíthatatlan házi ízeket

hozzávalók
1 egész gyöngytyúk,ez hozzávetőlegesen olyan 1.2-1.5 kg,de ha véletlenül kicsit több ,na az soha sem baj
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3 db.sárgarépa
3 db.fehérrépa,azoknak akik hazánkon túl élnek,és ott nem kapható a fehérrépa /gyökér/,nekik javasolnám a paszternákot,az szinte minden nyugati országban megtalálható
1 db kicsi zellergumó,itt is a figyelmetekbe ajánlom a gumót helyettesítő zeller szárat,bár ez nem annyira intenzív mint a nálunk használatos zellergumó,de hát mi itt élünk,és nálunk mára már szinte feledésbe merült a zellerszár,más néven a halványítózeller
1 db kis fej karalábé
1 db közepes burgonya
1 db zöld paprika
1 csokor petrezselyem zöldje

1 evőkanál szemes feketebors

levesbetét
nos itt aztán lehet válogatni: csigatészta, kis kocka, cérnametélt, grízgaluska, grízkocka ,májgaluska....ki mit szeret

elkészítés
  
a gyöngyöst,a tisztítást követően /ki belezés/ kívül,belül jól átmosom folyóvíz alatt,a belsőségeket,szivet,májat ,zúzát,félre teszem,mert ezeket csak az utolsó főzési harmadban teszem a fővő levesbe,mert ezeknek nem kell annyi főzési idő mint a húsnak
tehát fogom a jólbevált nagyméretű fazekamat,zsupsz egészben bele a gyöngyös,felengedem hideg vízzel,hogy jól ellepje,és mehet tűzhelyre főni,mind addig nagy lángon hagyom amíg el nem kezd forrani
ekkor a lángot közepesre állítom,és azonnal neki látok a leves habjának a folyamatos leszedéséhez,mert ugye azt mondanom sem kell,hogy ez nagyon fontos,ettől lesz a levesem szép aranylóan átlátszó,és tiszta
no kérem mehet bele a só,persze csak ízlés szerinti mennyiség,és mehet a szemes bors is,így főzöm tovább,miközben gyors mozdulatokkal megtisztítom a zöldségeket
amint ezzel is elkészültem,még egyszer átmosom a zöldségeket,és azonnal teszem a levesbe úgy egészben ahogy vannak,én nem mindig vágom több felé a zöldségeket,a petrezselymet is úgy ahogyan van csokorban teszem a levesbe
na most annyira mérsékelem a lángot,hogy folyamatosan "gyöngyözzön a leves",tehát nem szabad forrania,de ügyelek,hogy túl alacsonyra se vegyem a lángot,mert különben megöregszem mire elkészül a leves
a leves főzési idelye körülbelül 2-3 óra,ezt muszály betartani,hogy a hús jól megfőjön,és így könnyen leválik a csontról hús
miután a leves elkészül,először is hagyom kissé hűlni,majd k emelem a gyöngytyúkot a levesből,egy tálra helyezem,félreteszem
a vissza maradt levest ,leszűröm ,majd a főtt zöldségeket is egy tálra helyezem,no most jöhet a leves amit egy sűrű lyukú leves szitán még egyszer átszűrök,és az így kapott levest a levesestálba rakván tálalom
a levesbetéttel nem foglalkoztam direkt,mert hiszen azt ki ki ízlése szerint válassza ki magának,de rendben van,mondjuk legyen a gríz kocka...........4-5 ek.grízt összekeverek egy tojással,sózom,borsozom,és finomra vágott petrzselyemet is teszek bele,ha szükséges akkor még egy tojást teszek bele,mert a masszának képlékenynek,de nem folyósnak kell lennie,ezek után egy kicsit pihentetem,mert így magába tudja szívni az ízeket,és kissé keményebb is lesz,az így kapott masszát forró olajban kisütöm,ha elkészült akkor kissé hagyom meghülni,majd felkockázom,és mehet a tányérba,jöhet rá a leves a többi finomsággal egyetemben


Jó étvágyat hozzá:)))
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése