2012. december 11., kedd

élesztős karácsonyi beigli zsirral készítve



 Soha nem lehet megunni,nekem nincsen olyan nap az évben amikor ne ennék ebből a rendkívüli édességből,na ezért is várom minden évben annyira a karácsonyt:))))
egyből kettő receptet teszek közzé,tehát lehet válogatni

hozzávalók
35 dkg zsír 1 egész tojás 2 dkg élesztő pici só 8 dkg porcukor 2 db tejföl 35 - 35 dkg mák-dió citrom reszelt héja 4 dl tej kicsi zsemlemorzsa 2 csomag mazsola 30 - 30 dkg cukor


elkészítése
a lisztet a zsírral és a 8 dkg porcukorral elmorzsoljuk. az élesztőt egy kis gyengén cukros langyos tejben felfuttatjuk. a tésztához vegyítjük. teszünk bele egy tojást, pici sót úgy egy kávéskanálnyit, jól összegyurjuk.
majd hideg helyen pihentetjük. legjobb előző este elkészíteni.
másnap a tésztát 4 vagy 6 cipóra osztjuk attól függ mekkorákat szeretnénk sütni.

töltelék: 35 dkg mákot, 30 dkg cukorral, fél citrom reszelt héjával kb. 2 dl forró tejjel leöntjük, és kicsit felfőzzük.
a diós töltelék ugyan így készül 35 dkg dió, 30 dkg cukor fél citrom reszelt héja, egy kis morzsát teszünk bele.
mindkét töltelékbe teszünk előzőleg beáztatott mazsolát izlés szerint.
tojással megkenjük, egy félóráig meleg helyen tartjuk, megint megkenjük és most hideg helyre tesszük addig amit a tojás megszárad.
Ügyeljünk, hogy a töltelék se túl sűrű, se túl híg ne legyen mert akkor a tészta sütés közben felreped.
mérsékelten meleg sütőben kb 45 percig sütjük. ha idő előtt pirulna a teteje tegyünk rá alufóliát.
jó étvágyat hozzá!

==========================================================================


hozzávalók:
1 kg liszt, 20 dkg vaj, 15 dkg zsír, 20 dkg porcukor, 2 db tojás, 1 dkg élesztő, 2 dl tej.

elkészítés:
Élesztőt egy kevés cukros tejbe felfuttatom, amíg elkészül a lisztet a vajjal, és zsírral elmorzsolom, majd hozzáadom a többi hozzávalót. Összegyúrom, jól kidolgozom, sima ruganyos tésztát kapok, majd pihentetem, vagyis kelesztem. 

A megkelt tésztát megmérem és 8 egyenlő részre, osztom, ugyanígy járok el a töltelékkel is, 4 diós és 4 mákost készítek.
A tésztát téglalap alakúra nyújtom és megkenem a töltelékkel, majd zsírozott tepsire teszem, megkenem tojássárgájával, hosszába.
Kelesztem még kb félórát , ha letelt, akkor keresztbe is megkenem tojássárgájával, hústűvel egy két helyen megszurkálom és 200 fokos forró sütőbe teszem, készre sütöm.


töltelék:
Míg a tészta pihen, elkészítem a tölteléket.
Mák töltelék: 2,5 dl tejet felforralok, 40 dkg darált mákot leforrázom a forró tejjel, belekaparok egy pici vaníliát, hozzáadok 25 dkg cukrot, egy kis fahéjat és reszelt citromhéjat, összekeverem és hagyom kihűlni, hideg legyen.


Dió töltelék: 2 dl vizet felforralok 20 dkg cukorral, belekaparok egy pici vaníliát, majd összekeverem 40dkg darált dióval, teszek hozzá 4dkg morzsát, egy kis fahéjat és reszelt citromhéjat, ezt is hagyom kihűlni.

A töltelékbe én teszek mazsolát, de csak mag nélkülit, mert azt szeretem.

Sok sikert,és Boldog Karácsonyi Ünnepeket !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése