2012. december 20., csütörtök

Szegény ember beiglije




 na ez tényleg egy fajta trükkös süti lesz,mert nem potyára a szegény ember bejglije nevet kapta
ehhez a "bejglihez"  a kifli kell kérem szépen,semmi liszt,meg élesztő,gyúrás,kelestés,meg csupa ilyen olyan izék,no meg a tölteléknek való,ami lehet mák,dió,gesztenye,de valószínűnek tartom inkább a diót,hiszen, jártunkban, keltünkben,a dió érést követően szinte minden településen a kertes övezetben vannak diófák amik csak úgy mint egy dísz fa ki van ültetve a ház elé,és hát a fene nagy jólétben, nem veri le a ház tulajdonosa a diót a fáról,inkább vesz majd a piacon tisztítottat
szóval az elhullott diókat összeszedvén bőséges mennyiségre tehetünk szert,vagy kérjük meg a fa tulajdonosát,hogy szedhessünk egy keveset.....de persze venni is lehet a piacokon,és roppant "olcsón"


na kérem kezdjünk is neki...........
hozzávalók

15 db sima egyszerű KIFLI 
1 liter tej,1,5% elég is hozzá
3 csomag vaníliás cukor

mák töltelékhez

2 dl víz
20 dkg kristály cukor

25 dkg darált mák







1 evő kanál mazsola









dió töltelékhez

2 dl víz
20 dkg kristály cukor
25 dkg darált dió




 1 evő kanál mazsola, én javasolnék egy teáskanál rumot is

gesztenye töltelékhez


250gr.gesztenye massza










3dl növényi tejszín hab / hulala /









6 evő kanál meggy befőttnek a leve


10-15 db.meggy szem

Elkészítés

a tejben elkeverem a vaníliás cukrokat,beleáztatom a felkarikázott kifliket
egy kisebb tepsit kivajazok,meghintem zsemle morzsával,és egy adag áztatott kiflit kinyomkodást követően, bele nyomkodok,lapítok,egy adagot  a tepsibe,ezt olyan vastagra csinálom,hogy azért elég legyen a kifli massza a három féle adag töltelékhez,
na most egyenként kisütöm a "lapokat" ezt addig ismételem meg amíg el nem fogy az áztatott kifli
az egyik kifli lapot,ami majd a gesztenyés lesz, egy kis cukrozott mákkal meghintem,és kb.10max.15 percig a sütőben EGYENKÉNT közepes lángon készre sütöm,vigyázni nehogy nagyon kiszáradjon,mert akkor nem lehet hajtogatni majd

közben elkészítem a töltelékeket is,a mák és dió töltelékekhez az adott mennyiségű vizet felforralom,zsupsz bele a cukor,felforralom,megy a mák,illetve a dió,plusz a mazsola,és sűrűre főzöm,a legvégén mehet az a kevés rumocska,de tényleg csak kevés kb2 cl.nem kel több,de el is hagyható

gesztenye töltelék

 a tejszín habot cukorral jó keményre verem, a gesztenye masszához adom a meggy levét,összekeverem,máris adom hozzá a felvert habot,óvatos mozdulatokkal összekeverem


töltés

a közben megsült  kifli lapokat kiborítottam egy tiszta nedves konyharuhára
jöhet rá a közben szintén elkészült töltelékek egyike,mondjuk kezdjem a mákkal,a megsült kifli lapra kenem a mákos tölteléket,majd a konyharuha segítségével szorosan feltekerem,és ugyan így járok el a dióssal is,mehet a hidegre,hagy álljon,szikkadjon
a gesztenyés lesz az amit meghintettem a cukrozott mákkal,a mákos felére kenem, a meggy leves gesztenyés masszát,majd ráhelyezem a kimagozott meggy szemeket,és ezt is szorosan feltekerem
legalább 2 órát hagyom mindegyiket hűlni,majd csak ezt követően jöhet a szeletelés

Sok sikert,és jó étvágyat



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése