2012. december 20., csütörtök

hamis szalontüdő

valójában ez is pontosan olyan lesz ízileg mint az eredeti,csupán ebben a változatban nincsen jelen a tüdő,mert vannak emberek akik azt nem szeretik,vagy ezért,vagy azért,természetesen ehhez is kétféle gombóc jöhet számításba,vagy a zsemlegombóc,vagy a régen jól bevált maceszgombóc,ezt szegény anyám mindig a közértben anno kapható  szárított pászkából készítette
valószínű,hogy a nevezett kenyér féleség már több ezer  éve nem kapható,bár nem jártam utána,de így én is átálltam a zsemlére,és abból készítem a betétet a szalontüdőhöz

no lássunk is hozzá a dologhoz,de  iziben

hozzávalók:

3 db sertés szív
2 db sertés nyelv
 1 doboz 2 dl. tejföl
1 evőkanál édes mustár
2 db babérlevél
2 evőkanál majoránna
1 teáskanál kakukkfű
1 egész citrom fele
ízlés szerinti só mennyiség


rántás hozzávalói

1/2 fej vöröshagyma,apróra vágva
1 kávéskanál őrölt pirospaprika
1-3 ig evőkanál kristály cukor,azért e tág határ,mert van aki édesebben szereti a mártást,és van aki inkább savanykásabban
1-2 evőkanál 10%étel ecet
1evőkanál zsiradék

rántás elkészítése

zsírt a serpenyőbe,mehet utána a hagyma,üvegesre párolás,azonnal hozzá a liszt,ilyenkor ugye kiderül,hogy elég e zsír,vagy sok volt e a liszt,ha kel akkor korrigálni a mennyiséget,őz barnára a rántást,legvégül egy csipetnyi paprika,éppen csak a színe végett,kicsit tovább kevergetem a serpenyőben a rántással,de vigyázva nehogy megégjen,akkor keserű lesz a rántás,és minden jöhet előröl.....

zsemlegombóc hozzávalói,illetve elkészítése
3db zsemle,vagy az egy  csomag pászka
 1 db tojás
kevés liszt

őrölt bors
kevés frissen aprított petrezselyem,

a gombócoknak vizet forralok..
összekeverem a liszttel/ennek nincsen pontos meghatározása,mert a úgynevezett galuska tésztának a sűrűségét azt a liszt mennyisége,és az dönti el,hogy ki mennyire keményen,illetve lágyan szereti a galuskát/

azért írtam galuskát,mert ebben az állapotában ez az no kérem közben a zsemlét kockára vágom,lepirítom,/ ha pászka akkor azt is pirítom,de előtte kisebb darabokra töröm/,a le pirított kenyérféleséget a galuska tésztához teszem,sózom, borsozom,mehet a petruska is,jól össze dolgozom
vizes kézzel gombócokat formázok,és zsupsz a közben forrásban lévő vízbe,kb15 percig főzöm,de előbb is ki lehet venni,nem muszáj teljesen megfőzni,én például úgy szeretem,ha kissé még kemény a kenyér féleség a gombócban,mert akkor jól felszívja a finom szaftot a tányérból,meg főtt,leszűröm,tányérra helyezem,kész

szalontüdő elkészítés

a sertés szíveket  a hártyáktól megtisztítom,folyóvízzel leöblítem,a nyelveket csak jól megmosom
máris mehetnek egy vízzel töltött fazékba a babérlevél kíséretében,némi sóval egyetemben,kezdődhet a főzés,egy kis idő után az esetleges habot leszűröm,és mehetnek az abáló lébe a csoda fűszerek is,így fűszerezetten készre főzöm a cuccost,majd leszűröm,csíkokra vágom,vissza a főző vízbe,citrom ki ugrik,a citromot ki ne felejtse senki se,mertén kihagytam,feldarabolni,és mindennel együtt bele a vízbe,így kapja meg a savanyú íz világot
közben ugye készre főtt a cuccos,most kap szerepet az előbb elkészített  rántás,mert fogom,és berántom az ételt /besűrítem /
a tejfölt ,mustárral össze keverem,és azonnal hozzá adom a berántott ételhez,ha kell akkor egy kicsi ecettel után ízesítem,ki mennyire szereti savanyún,ez ugye ettől is függ

tálalás
én először a hamis szalon tüdőt merem ki egy szűrő lapát segítségével,mert ugye ez az,hiszen tüdő nincsen benne,majd mellé helyezek kettő gombócot,és legvégül nyakon öntöm a mártással........
hát kérem szépen,kellemes egy időtöltés ennek a megfőzése,de higgyétek el,megéri a fáradságot



Jó étvágyat hozzá

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése